horeca

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama.

Da li imate 18 godina?

NE

Košarica
Izbornik

APERATIV I DIGESTIV

APERATIV I DIGESTIV

Kada je reč o aperitivu i digestivu, ova dva pića imaju veoma važnu ulogu tokom obroka. Aperitiv pijemo prije obroka, dok nam digestiv slijedi nakon što smo završili sa objedovanjem.

Aperitiv je piće koje bi nam trebalo stimulirati apetit. Potiče od francuske reči aperitif, koja je nastala iz latinske reči koja u prijevodu znači “otvoriti”. Prvi poznati aperitiv nastao je davne 1896. godine. Dibone, ili francuski porto, baziran je na vinu, u koje su dodate trave. Njega je moguće pronaći u 147 zemalja svijeta. Najpoznatiji aperitiv, čest izbor žena, svakako je vermouth. On je takođe baziran na vinu, a ukus mu daju i pelin, anis, cimet, korijander. Tu je i martini, koji čini više džina i nešto manje vermoutha.

Digestivi su pića koja se služe nakon obroka. Sam naziv potiče od fransucke reči digestif – sredstvo koje pomaže varenju. Upravo, njihova svrha ili funkcija je da nam olakšaju varenje. Za razliku od aperitiva, koji su gorki, ova pića bi trebala biti slatka. Kod digestiva je karakteristično da imaju visok sadržaj alkohola – 30% i više. Najčešće se naručuju brendi ili porto. Međutim, nakon jakog obroka, mnogi rado biraju i vodku ili tekilu. Svakako i whiski je veoma tražen. Također, gorke travarice se smatraju pogodnim za varenje, kao i liker od limuna ili naranče. Slatka vina također mogu biti dobar izbor.