horeca

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama.

Da li imate 18 godina?

NE

Košarica
Izbornik

KOPI LUWAK

KOPI LUWAK

Kopi Luwak je jedna od najegzotičnijih, najskupljih i najkontroverznijih kava na svijetu. Ova posebna kava dolazi iz Indonezije, a poznata je po neobičnom procesu obrade kroz probavni trakt životinje poznate kao azijski cibet (Paradoxurus hermaphroditus). Iako se smatra delikatesom među ljubiteljima kave, oko nje se vodi mnogo rasprava vezanih uz etičnost proizvodnje i uvjete u kojima se životinje drže. U ovom blogu istražit ćemo sve o Kopi Luwak kavi – kako se proizvodi, kada je otkrivena, kakvi su trendovi, cijene i zanimljivosti.


Kako se proizvodi Kopi Luwak?

Kopi Luwak se dobiva na jedinstven način – azijski cibet jede najkvalitetnije plodove kave, probavlja ih i izlučuje neprobavljena zrna, koja zatim farmeri skupljaju, peru, suše i prže.

Proces uključuje:

  1. Odabir plodova – Cibet bira najbolje, najzrelije bobice kave.

  2. Fermentacija u probavnom traktu – Enzimi u želucu životinje razgrađuju proteine u zrnu, smanjujući njegovu gorčinu i dajući mu prepoznatljiv okus.

  3. Izlučivanje i prikupljanje – Nakon što cibet izbaci probavljene plodove, farmeri ih sakupljaju i temeljito čiste.

  4. Sušenje i prženje – Nakon pranja i sušenja, zrna se lagano prže kako bi se očuvao njihov karakterističan okus.


Povijest Kopi Luwak kave

Priča o Kopi Luwak datira iz 18. stoljeća, kada su nizozemski kolonijalisti u Indoneziji (posebno na Javi i Sumatri) uspostavili plantaže kave. Radnicima nije bilo dopušteno koristiti ubrane plodove, ali su primijetili da cibet jede kavu i izbacuje neprobavljena zrna. Nakon što su ta zrna oprali, osušili i pržili, otkrili su da kava ima izuzetno blag i aromatičan okus. Ova praksa se ubrzo proširila, a danas je Kopi Luwak poznata diljem svijeta.


Okus i kvaliteta Kopi Luwak kave

Mnogi ljubitelji kave tvrde da Kopi Luwak ima posebnu glatkoću, manje gorčine i jedinstvene note čokolade, karamele i orašastih plodova. Fermentacija u probavnom traktu civeta smanjuje kiselost kave i čini je izuzetno pitkom.

Međutim, postoje i skeptici koji tvrde da metoda obrade ne donosi bitne razlike u kvaliteti u odnosu na premium specialty kave, dok neki znanstveni testovi nisu pronašli značajne kemijske razlike.


Cijena i dostupnost

Kopi Luwak se prodaje po iznimno visokim cijenama zbog rijetkosti i specifičnog načina proizvodnje. Cijene variraju, ali prosječno iznose:

  • 100 – 600 eura po kilogramu za divlje sakupljena zrna.

  • 30 – 100 eura po šalici u luksuznim kafićima.

Većina proizvedene Kopi Luwak kave dolazi iz Indonezije (Bali, Sumatra, Java, Sulawesi), ali se proizvodi i na Filipinima i u Vijetnamu.


Trendovi i kontroverze

Iako je Kopi Luwak izuzetno cijenjena, posljednjih godina postala je predmet rasprava zbog neetičnih metoda proizvodnje. Problem je u tome što su mnoge farme počele držati cibete u kavezima i forsirati ih da jedu plodove kave, čime se narušava njihovo zdravlje i prirodno ponašanje.

Zbog toga su mnogi ljubitelji kave i organizacije za zaštitu životinja počeli bojkotirati kavu iz neetičnih izvora. Postoji i trend „wild-sourced“ Kopi Luwak kave, gdje se zrna sakupljaju isključivo od divljih životinja, ali su takvi proizvodi rijetki i skupi.

Alternativno, neki znanstvenici razvijaju metode biotehnološke fermentacije koje imitiraju proces u probavnom traktu civeta bez korištenja životinja.


Zanimljivosti o Kopi Luwak kavi

  • Kopi Luwak je populariziran kroz film The Bucket List (2007.), gdje Jack Nicholsonov lik pije ovu kavu ne znajući kako se proizvodi.

  • Iako se smatra najskupljom kavom, postoje i skuplje vrste poput Black Ivory kave (proizvedene uz pomoć slonova) koja može koštati preko 1000 eura po kilogramu.

  • Autentičnost Kopi Luwak kave često je upitna jer se na tržištu pojavljuju brojne lažne verzije.Unatoč visokoj cijeni, neki stručnjaci za kavu tvrde da mnoge specialty kave superiorne kvalitete imaju bolji okus bez kontroverzi vezanih uz životinje.


Zaključak

Kopi Luwak ostaje fascinantan fenomen u svijetu kave. Njegova rijetkost, neobičan način proizvodnje i luksuzni status privlače mnoge znatiželjnike, no etička pitanja postavljaju izazove u budućnosti njegove proizvodnje. Ako želite probati ovu kavu, najbolje je istražiti njezino porijeklo i osigurati da dolazi iz održivih izvora. S druge strane, ako ste ljubitelj fine kave, možda ćete otkriti da postoje i druge specialty kave koje nude jednako bogato iskustvo bez kontroverzi.

Bez obzira na osobne preferencije, Kopi Luwak nesumnjivo ostaje jedna od najzanimljivijih i najegzotičnijih kava na svijetu!