horeca

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama.

Da li imate 18 godina?

NE

Košarica
Izbornik

BAR MANAGER - VJEŠTINE I ZAHTJEVI ZA USPJEH

BAR MANAGER - VJEŠTINE I ZAHTJEVI ZA USPJEH

Uloga Bar Managera zahtijeva mnogo više od pukog upravljanja šankom – ona uključuje organizacijske sposobnosti, financijsko planiranje, vodstvo i uslugu kupcima. Ako razmišljate o karijeri Bar Managera ili želite usavršiti svoje vještine, u ovom članku saznat ćete ključne zahtjeve i odgovornosti koje morate zadovoljiti kako biste bili uspješni u svom poslu.

1. Organizacijske vještine

Uspješan Bar Manager mora biti odličan organizator. Od nabave i praćenja zaliha do kreiranja smjena za osoblje, svaki segment poslovanja mora biti optimiziran i precizno vođen. Praćenje zaliha pića, osiguravanje da je sve potrebno na zalihama te vođenje točnih evidencija o prodaji i potrošnji od presudne su važnosti.

2. Financijska pismenost

Bar Manageri moraju razumjeti osnovne financijske pojmove poput prihoda, rashoda, marži i profita. To uključuje analizu prodajnih izvještaja, praćenje obrtaja artikala, određivanje cijena pića te praćenje troškova rada i nabave. Ova financijska kontrola omogućuje upravljanje poslovanjem s profitom, bez prekomjernih troškova.

3. Vođenje tima

Menadžerske sposobnosti u vođenju tima ključan su dio ove uloge. Dobro vođenje tima znači poticanje zaposlenika na izvrsnost, rješavanje sukoba i osiguravanje učinkovite komunikacije. Odabir i obuka osoblja također su kritične aktivnosti, jer kvalitetan tim čini osnovu uspješnog bara.

4. Usluga kupcima i interpersonalne vještine

Kao Bar Manager, vi ste lice poslovanja pred kupcima. Vrhunska usluga kupcima stvara stalne goste, a razvijanje odnosa s njima čini ključnu razliku. Važno je razumjeti što gosti žele, slušati povratne informacije i odmah reagirati na eventualne pritužbe.

5. Kreiranje jelovnika,koktela i vinske karte

Kreativnost je neophodna kada je riječ o dizajniranju pića i koktela. Osnovno poznavanje vina također. Uspješan Bar Manager treba biti u toku s trendovima, ujedno balansirajući kreativne ideje s profitabilnim odlukama. Novi kokteli, inovativna pića i zanimljiva vina mogu privući više gostiju, ali istovremeno je važno pratiti troškove sastojaka i njihovu dostupnost.

6. Pridržavanje zakonskih regulativa

Bar Manager mora biti upoznat s lokalnim zakonima i propisima, uključujući one o licenciranju, radnom vremenu i sigurnosti hrane i pića. Također, potrebno je osigurati da svi zaposlenici imaju odgovarajuće certifikate, poput sanitarnih iskaznica, i da se poštuju sva pravila o prodaji alkohola.

7. Sposobnost rada pod pritiskom

U barovima je često užurbano, osobito tijekom vršnih sati. Upravljanje stresom i multitasking ključni su za uspješno vođenje bara. Bar Manager mora biti u stanju donositi brze odluke, rješavati probleme u hodu i pritom održavati visok standard usluge.


Ukoliko vam je potrebna dodatna podrška u optimizaciji poslovanja, platforma Horeca klik nudi savjetovanje i moguću suradnju. Kao stručnjaci u ugostiteljstvu, pružamo vam potrebnu podršku u vođenju bara kako biste postigli vrhunske rezultate!