horeca

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama.

Da li imate 18 godina?

NE

Košarica
Izbornik

VAŽNOST ERGONOMIJE U UGOSTITELJSTVU

VAŽNOST ERGONOMIJE U UGOSTITELJSTVU

Ergonomija je znanstvena disciplina (znanost o radu) kojoj je zadatak da istražuje ljudski organizam i ponašanje, te pruža podatke o prilagođenošću predmeta s kojima čovjek dolazi u kontakt. Ergonomija omogućava da se kvalitetno radi, poveća proizvodnja, smanji broj profesionalnih oboljenja i da se poveća efikasnost i sigurnost uporabe predmeta. Ergonomija mora biti najčvršće povezana s konstrukcijom i tehničkim projektiranjem proizvoda (s jedne strane) i dizajniranjem (s druge strane).

Ergonomija je u ugostiteljskoj priči od bitnog značaja. Bitno je da radni prostor, naročito radni dio šanka te prostor za pripremu kava, bude takav da se barmen/barista lako kreće i nesmetano obavlja svoje dužnosti. Važno je da se zaposleni ne natječu jedni sa drugima u osvajanju prostora.

Osim toga, šank, kuhinja, kasa… njihova postavka i uređenje su također izuzetno važni za efikasan rad. To podrazumijeva da je šank odgovarajuće visine, sa lakim pristupom čašama i dodatnoj opremi. Komunikacija vanjskog konobara sa šankom, nesmetan pristup "radnoj plohi", organizacija ugostiteljskih alata i materijala nadohvat ruke uvelike utječu na efikasnost, brzinu usluge te sprječavaju takozvani "prazni hod". Osigurani uvjeti za rad uz kvalitetno osoblje preduvjet su za uspješnost ugostiteljskog objekta.