horeca

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama.

Da li imate 18 godina?

NE

Košarica
Izbornik

VAŽNOST ERGONOMIJE U UGOSTITELJSTVU

VAŽNOST ERGONOMIJE U UGOSTITELJSTVU

Ergonomija je znanstvena disciplina (znanost o radu) kojoj je zadatak da istražuje ljudski organizam i ponašanje, te pruža podatke o prilagođenošću predmeta s kojima čovjek dolazi u kontakt. Ergonomija omogućava da se kvalitetno radi, poveća proizvodnja, smanji broj profesionalnih oboljenja i da se poveća efikasnost i sigurnost uporabe predmeta. Ergonomija mora biti najčvršće povezana s konstrukcijom i tehničkim projektiranjem proizvoda (s jedne strane) i dizajniranjem (s druge strane).

Ergonomija je u ugostiteljskoj priči od bitnog značaja. Bitno je da radni prostor, naročito radni dio šanka te prostor za pripremu kava, bude takav da se barmen/barista lako kreće i nesmetano obavlja svoje dužnosti. Važno je da se zaposleni ne natječu jedni sa drugima u osvajanju prostora.

Osim toga, šank, kuhinja, kasa… njihova postavka i uređenje su također izuzetno važni za efikasan rad. To podrazumijeva da je šank odgovarajuće visine, sa lakim pristupom čašama i dodatnoj opremi. Komunikacija vanjskog konobara sa šankom, nesmetan pristup "radnoj plohi", organizacija ugostiteljskih alata i materijala nadohvat ruke uvelike utječu na efikasnost, brzinu usluge te sprječavaju takozvani "prazni hod". Osigurani uvjeti za rad uz kvalitetno osoblje preduvjet su za uspješnost ugostiteljskog objekta.

Kategorije

Zadnji članci

MICHELINOVE ZVIJEZDICE: SAN, ČAST I TERET
MICHELINOVE ZVIJEZDICE: SAN, ČAST I TERET
RIEDEL - REVOLUCIJA U SVIJETU ČAŠA
RIEDEL - REVOLUCIJA U SVIJETU ČAŠA
KOPI LUWAK
KOPI LUWAK